7 min read

Nieuwsbrief #12 — Een kooitje met niets erin 🩻

Het loopt storm: iedereen wil meer weten over AI. Niet gek, want de technologie ontwikkelt zich absurd snel en is op bijna elk werkveld van toepassing. Op de hoogte zijn van wat er speelt is geen competitief voordeel meer – het is bittere noodzaak.
Nieuwsbrief #12 — Een kooitje met niets erin 🩻

Ik ga het niet over web3 hebben in deze mail. Als bij toverslag zijn alle kranten weer geïnteresseerd nu de koers van Bitcoin deze week voor het eerst in 1,5 jaar boven de 40.000 dollar tipte, maar cryptokoersen vind ik ontzettend oninteressant.

Ondertussen is de technologie nooit weggeweest en alleen maar verder doorontwikkeld – dus je weet me te vinden als je iets creatiefs met blockchain of NFT's wil bouwen.

Wat dan wel in deze mail?

  • Wat je miste deze maand over vergiftigde data en draagbare AI
  • Fizzbake's werk tentoongesteld bij de Big Brother Awards 2024
  • Klein overzichtje van alle soorten AI workshops die we doen
  • Waarom over een paar jaar 99% van alle content synthetisch is

Nog geen abonnee van deze maandelijkse nieuwsbrief? Schrijf je in:


🧠 Gemist deze maand


Er gebeurde weer een hoop deze maand. Van georganiseerde sabotage tot draagbare AI-hardware als supercharged persoonlijke assistent:

Boze kunstenaars saboteren AI-modellen met vergiftigde data
Een nieuw tooltje kan foto’s veranderen op een manier die voor mensen onzichtbaar is, maar AI-modellen onherstelbaar in de war schopt.
Verlangen naar vergetelheid
De deur staat ineens wagenwijd open naar een volledig nieuwe realiteit, waarin alles wat je meemaakt wordt vastgelegd en gemakkelijk kan worden teruggehaald.

👾 Bits of Freedom


Elk jaar organiseert Bits of Freedom de Big Brother Awards – ze vragen daarmee aandacht voor personen, bedrijven en overheden die grove inbreuken hebben gemaakt op de privacy en vrijheid van burgers. Aan de grootste privacyschenders van het jaar worden een publieksprijs en een juryprijs uitgereikt.

Maar ze focussen niet alleen op het negatieve; ze reiken tijdens deze avond ook de Felipe Rodriguez Award uit aan een persoon die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan het beschermen van onze rechten.

Expositie

Komende 15 januari is de volgende editie. Leuk nieuws is dat ze Fizzbake hebben gevraagd om tijdens deze avond AI-werk te exposeren. Dat zal sowieso de tech-kritische serie Grachters worden, maar daar tegenover ook nog wat hoopvoller werk – een nieuwe serie die onderzoekt hoe onze toekomst eruitziet als het ons wél lukt een perfecte harmonie te vinden tussen technologie, ecologie, maatschappij en kunst.

De (fysieke) werken zullen na de expositie ook te koop zijn.

Voorstudies voor de serie die naast Grachters tentoongesteld zal worden tijdens de aankomende Big Brother Awards op 15 januari 2024

🚲 AI voor iedereen


Het loopt storm: iedereen wil meer weten over AI. Niet gek, want de technologie ontwikkelt zich absurd snel en is op bijna elk werkveld van toepassing. Op de hoogte zijn van wat er speelt is geen competitief voordeel meer – het is bittere noodzaak.

Maar wie probeert het nieuws te volgen wordt gillend gek. Leg een weekend je telefoon weg en je hebt maandagochtend vier baanbrekende ontwikkelingen gemist. Fizzbake probeert daar wat rust in aan te brengen: we zijn natuurlijk op de hoogte van alle nieuwste snufjes, maar focussen vooral op wat belangrijke do's en don'ts op de middellange en lange termijn zijn, met een sterke nadruk op de creatieve kant van AI.

Fizzbake AI-workshop op het Horizon College in Purmerend (foto: Arno Inen)

Toekomstbestendig zonder paniek
Want je wil niet als een bezetene elke dag achter een nieuwe tool aan te rennen, maar wel de essentiële eerste stappen zetten richting een futureproof team met goed onderbouwde en verantwoorde AI-ready processen.

Alle workshops en consultancy-trajecten maken we altijd op maat voor elke branche en elk team. Voor het idee, hier een greep uit de sessies die dit kwartaal op de rol stonden:

💡 Introductie Creatieve AI

Een van de leukste is onze introductieworkshop over AI. Een sessie die geschikt is voor alle teams, want we leggen de basis voor meer begrip van geschiedenis, heden én toekomst van AI-technologie. Ook maken meteen hands-on kennis met de belangrijkste en meest krachtige AI-tools van het moment. Zo weet iedereen die de klok heeft horen luiden, aan het eind ook precies waar de klepel hangt.

Vorige week deden we 'm nog met het hele ontwikkelteam van SimpelZodiak – makers van formats als Temptation Island, Expeditie Robinson en Ik Vertrek.

📚 Creatieve AI voor scholieren

Door het Horizon College in Purmerend werd Fizzbake gevraagd om twee workshops te geven aan leerlingen van 12 tot 16 jaar oud tijdens het Talents of Tech evenement. Ze leerden niet veel nieuws over de technologie (wisten ze allemaal al lang) maar wél over hoe belangrijk ijzersterke creatieve ideeën zijn, nu die makkelijker dan ooit tot leven kunnen worden gebracht. Vervolgens maakten we samen in twintig minuten een volledige game in ChatGPT.

📹 Geavanceerde AI voor videoproductie

Bij Release Rebels begrijpen ze het wel – daar komt Fizzbake elke paar maanden terug om met het hele team door alle nieuwe AI-updates te lopen. Zo is iedereen in het bedrijf altijd op de hoogte, en lopen ze inmiddels mijlenver voor als het gaat om integratie van AI in al hun processen. Volgende week gaan we extra diep en zoomen we met het creatie-team volledig in op de ins en outs van AI-ondersteunde videoproductie.

💸 AI-integratie in sales & marketing

Het hoeft niet altijd creatief te zijn. Ook voor salesteams kunnen we een hoop stroomlijnen met AI tools. Automatisch analyseren van klantgesprekken en koopsignalen identificeren? Fluitje van een cent. Intelligente leadkwalificatie met op maat gemaakte onboarding? Zo gepiept. Zijn we mee bezig voor het team van een hele mooie nieuwe klant.

🎨 AI voor Creative Directors

En nog een andere leuke: op het Creative Directors Forum van BNO in januari is Fizzbake uitgenodigd om één van de drie keynotes over AI te verzorgen. Met name om te vertellen over hoe creative directors met AI hun teams en processen krachtiger, sneller en creatiever kunnen maken. En vooral ook hoe ze ervoor kunnen zorgen dat er geen menselijke creatieve kracht verloren gaat.

Iets voor jouw team? Laat het weten, dan maken we een voorstel op maat:


🫙 Het einde van 'echte' content


Sinds Joseph Nicéphore Niépce in 1828 de allereerste foto ooit nam, zijn er ongeveer 3 biljoen analoge foto's genomen. Zo rond de eeuwwisseling was vrijwel 100% van alle genomen foto's analoog – tien jaar later was dat nog amper 1%. En dat kwam niet alleen doordat mensen liever digitaal dan analoog fotografeerden, maar vooral doordat mensen digitaal veel meer foto's schoten.

Momenteel maken we wereldwijd 1.7 biljoen foto's per jaar, dat is 54.000 foto's per seconde, of gemiddeld 22 per persoon per dag. En tot nu toe stijgt die hoeveelheid stijgt elk jaar met zo'n 12%. Maar er lijkt heel snel een einde aan die groei te komen. Want 2023 was het jaar van synthetische content — het jaar waarin foto's niet meer alleen genomen, maar ook gegenereerd konden worden.

Synthetische content

Wie een beetje het nieuws (of deze nieuwsbrief) volgt, weet dat er de laatste tijd zo ongeveer wekelijks een nieuwe AI-tool wordt gelanceerd. De een nog verbazingwekkender dan de ander. Deze week zagen we MagicAnimate. Op 3 december nog alleen een research paper, twee dagen later al openbaar beschikbaar op GitHub.

MagicAnimate werkt op basis van 1 foto plus een referentie-video van een beweging, en animeert vervolgens de foto over de referentie-beweging heen. Het makkelijkst te begrijpen aan de hand van een voorbeeld:

0:00
/0:50

Het is niet lastig om je voor te stellen wat voor invloed dit gaat hebben op de productie van video. Van TikTok tot Hollywood; bewegingsinformatie wordt losgekoppeld van uiterlijk.

Op korte termijn betekent dit waarschijnlijk een barrage aan 'niet bestaande' virtuele influencers, met een gegenereerd uiterlijk gemapt op bewegingen van anonieme makers. Misschien ontstaan er wel marktplaatsen voor bewegingsbronnen.

Op iets langere termijn heb je helemaal geen acteurs meer nodig bij het maken van films; de Black Mirror-aflevering Joan is Awful is in recordtempo door de werkelijkheid ingehaald. Ook kan ik me games voorstellen waarin je zelf elk denkbaar personage kan spelen. Upload één foto van jezelf en de game legt het simpelweg in realtime over de bewegingsinformatie door het hele spel heen.

Hoeveel 'echte' foto's en video's zullen we over tien jaar nog schieten? Het zou me niets verbazen als het tijdperk van fysieke fotografie net zo snel eindigt als de digitale fotografie de analoge fotografie verving. Eén ding lijkt me duidelijk: er gaat zeker niet minder content worden gemaakt.


🥕 Een bos wortelen erin


De titel van deze mail komt van het gedicht Kooitje van Cees Buddingh (1967)

mooi is een kooitje
met een kanarie erin

heel mooi ook een kooitje
met een parkiet erin

met een merel erin, met een kolibri erin,
een slavink erin, een bos wortelen erin
blokjes marmer erin, een glas water erin

maar het mooiste is eigenlijk
een kooitje met niets erin


Tot de volgende!