7 min read

Nieuwsbrief #13 – De kleine groot, de droeven blij 💸

Het is te hopen dat we in het nieuwe hoofdstuk der menselijke ontwikkeling dat voor de deur staat de morele ambitie wat hoger in het vaandel zullen dragen.
Nieuwsbrief #13 – De kleine groot, de droeven blij 💸

Onmiskenbaar: 2023 was het jaar van AI. Toch hebben we pas het topje van de ijsberg gezien. Vanuit de big tech layoffs afgelopen jaar hebben duizenden toptalenten plekken gevonden in nieuwe hyper-innovatieve startups – het is een kwestie van tijd tot AI- en web3-technologie de waardevolle toepassingen vinden die definitief tot de mainstream zullen doorbreken.

Maar ik moet het jaar helaas beginnen met een rant.

Ik fietste vanochtend langs een gigantische poster: 'Geld voor het oprapen' – een nieuwe campagne om jongeren aan te sporen te kiezen voor MBO Techniek, want 'er zit geld in techniek'. Geld is de primaire prikkel voor jongeren, claimen ze. Hands down het meest kwaadaardige misbruik van de term bestaanszekerheid die ik tot op heden heb gezien. Om te janken.

En dit is niet de schuld van jongeren. Dit is de schuld van afgestompte reclamemakers die deze 'primaire' prikkel zelf hebben opgekweekt, vetgemest en nu ongegeneerd uitbuiten. Reclamemakers die zich daarnaast blijkbaar ook geen seconde schamen voor het compleet bagatelliseren van elke andere passie of ambitie die deze sterkst door sociale en maatschappelijke waarden gedreven generatie ooit (!) nog zou kunnen hebben. Een robotarm en pakken geld. Daar moet je het voor doen.

Het is toch te hopen dat we in het nieuwe hoofdstuk der menselijke ontwikkeling dat voor de deur staat de morele ambitie wat hoger in het vaandel zullen dragen, en ons niet wéér massaal op de knieën laten dwingen door het allesverstikkende laatkapitalisme. Er is immers een reële kans dat er door AGI over tien jaar überhaupt geen banen meer bestaan, dus laat je niks aanleunen door moreel failliete reclameboomers beyond repair en zorg alsjeblieft dat VeEL GeLd vErDiEneN niet je enige doel in het leven is.

Goed, je hebt zo nog eens wat gedachten op de fiets.

Anyway – met zo'n lange intro zal ik de rest verder kort houden:

  • Praten over kunstmatige versus creatieve intelligentie bij BNO
  • AI-fotografie in de spotlights tijdens de Big Brother Awards
  • Bye bye prompt engineering, de GPT Store is live
  • GEN:48, een short film competition voor AI video

Nog geen abonnee van deze maandelijkse nieuwsbrief? Schrijf je in:


🧠 Kunstmatig vs Creatief


Supertof: Ik ben uitgenodigd door BNO om te spreken op het eerste Creative Directors Forum van dit jaar, donderdag 25 januari. Ik ga verkennen hoe de creativiteit van de toekomst eruitziet, en uitleggen waarom ik geloof dat 'kunstmatige intelligentie versus creatieve intelligentie' een valse dichotomie is.

Ook Seema Sharma (The New Creatives) en Jason Kempen (Qindle) zullen hun visie presenteren op de invloed die AI heeft op design, creativiteit en menselijke intelligentie, en onder leiding van Stefan Pangratz (Mijksenaar) gaan we vervolgens met het publiek over dit onderwerp in gesprek.

De middag is helemaal volgeboekt dus registreren kan helaas niet meer.


👾 Bits, of liever freedom?


In de vorige nieuwsbrief vertelde ik al over de Big Brother Awards van Bits of Freedom – de jaarlijkse awardshow die aandacht vraagt voor personen, bedrijven en overheden die grove inbreuken hebben gemaakt op de digitale privacy en vrijheid van burgers.

Afgelopen maandag in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond werd de publieksprijs uitgereikt aan Dilan Yeşilgöz voor het aan hun lot overlaten van mensen die onterecht op terreurlijsten staan, en ging de expertprijs naar Meta, X en Telegram voor het ontnemen van de stem van onschuldige mensen in oorlogsgebieden.

Vijf werken uit de serie Digiqualia tijdens de Big Brother Awards

Tijdens het evenement waren in de foyer mijn series Grachters en Digiqualia te zien. Beide series bestaan uit fotografische AI-werken die elk op hun eigen manier onderzoeken hoe onze toekomst eruitziet onder invloed van steeds sneller en indringender ontwikkelende technologie.

Vijf werken uit de serie Grachters tijdens de Big Brother Awards

De unieke 1/1 prints van deze werken worden de komende tijd op meer plekken tentoongesteld en zijn ook te koop. Interesse? Check Instagram of stuur een mail.


🚲 Normale Mensentaal


Prompt engineering? Nergens voor nodig.

Want sinds vorige week is de GPT Store live. In de betaalde versie van ChatGPT kun je nu je eigen 'GPT' (naamgeving in de techwereld is dramatisch) bouwen; een soort app die in de basis draait op het normale GPT4-model, maar daar bovenop een hele berg toepassingsspecifieke instructies en informatie heeft gekregen.

In een klap ontstond zo een app store vol handige op maat gemaakte niche-assistenten voor de meest uiteenlopende doeleinden. De GPT van Consensus helpt je met het vinden van wetenschappelijke bronnen voor je onderzoek, Coloring Book Hero helpt je met het genereren van kindvriendelijke kleurplaten, SAGA helpt je om verhaalideeën uit te bouwen tot ijzersterke filmscripts, en de GPT Grimoire bouwt complete websites voor je via één simpele tekstprompt.

Mensentaal

Wie dus een carriereswitch naar prompt engineer overwoog kan weer ontspannen – deze digitale assistenten nemen alle ingewikkelde prompting van je over en leven simpelweg in de interface van ChatGPT. Zo kun jij gewoon normale mensentaal blijven tikken.

No alt text provided for this image

Als test bouwde ik zelf een GPT die helpt bij het schrijven van perfecte creatieve prompts voor Midjourney, zodat je ook als leek snel op weg bent met het genereren van lekkere plaatjes – zonder je te verdiepen in de eindeloos gedetailleerde ins & outs en do's & don'ts.

Probeer de Prompt Pilot Premium gerust eens uit, en laat weten wat je vindt!


🎥 Move over, Spielberg


In 2023 zagen we dat generatieve AI behoorlijk overtuigend tekst en beeld kan genereren. Logische volgende stap is video.

Het text-to-video model van Runway heeft al een paar gigantische upgrades achter de rug, maar het bedrijf is vooral interessant omdat ze zich naast hun product vooral ook erg bezighouden met hun gebruikers.

Ze bouwen actief aan een hechte community van creatievelingen en stimuleren die op allerlei manieren om innovatief met hun tools aan de slag te gaan. Eén van de leukste initiatieven is GEN:48 – een short film competition waar makers solo of in teams van maximaal drie in 48 uur een korte film moeten maken die voor minstens 75% met behulp van AI-tools gegenereerd is.

Lekker meedoen

De tweede editie van GEN:48 gaat van 3 tot 5 februari plaatsvinden, en Fizzbake is zeker van de partij. Er is een geldprijs te winnen, maar mooier nog is dat winnende teams in het Creative Partners Program van Runway worden opgenomen en zo voortaan altijd als eerste onbeperkt toegang krijgen tot hun nieuwe producten en beta-updates. Daarnaast wordt je film gescreend op AIFF 2024 – het allereerste AI-filmfestival ter wereld, dat dit jaar voor de tweede keer plaatsvindt.

Ook meedoen? Inschrijving is hier geopend. En neem ter inspiratie vooral een kijkje door de winnaars van de eerste editie.


🪙 Een wonder ding


Titel van deze mail komt van het vier eeuwen oude gedicht Geld is een wonder ding van Jacob Cats, uit 1637.

Geld is een wonder ding, daar op een ieder wacht,
Geld heeft aan menig man den adel toegebracht.
Geld maakt de kleine groot, geld geeft geduchte krachten,
Geld maakt de droeven blij, en doet de prinsen achten.
Geld oefent hoog gebied, waaruit dan adel wast,
Geld is aan alle kant een aangename gast.
Geld op een ander tijd doet torens, hoge wallen,
Ja steile rotsen zelfs in haasten nedervallen.
Geld weder, als het wilt, maakt rouwe kamers net,
En lege stallen vol, en schrale keukens vet.
Geld maakt van vierkant rond, geld kan paleizen bouwen,
Geld is in hogen prijs ook bij de schone vrouwen,
Geld schildert, geld blanket, geld maakt van lelijk schoon,
En waarom meer gezeid? Het geld dat spant de kroon.


Vader Cats wenst u allen een goede maand.