2 min read

Wanneer zijn we af van het splinternet?

Het is absurd hoe lang we al als makke schapen accepteren dat onze privégegevens worden verkocht aan adverteerders, onze content nooit echt van ons is, en dat een paar willekeurige Amerikanen bepalen wat wij wel en niet tegen elkaar mogen zeggen.
Wanneer zijn we af van het splinternet?

Heb je je ooit afgevraagd: waarom kan je wel een bericht sturen van Gmail naar Hotmail, maar niet van LinkedIn naar Instagram?

Sociale media zijn kapot. Het is absurd hoe lang we al als makke schapen accepteren dat onze privégegevens worden verkocht aan adverteerders, onze content nooit echt van ons is, en dat een paar willekeurige Amerikanen bepalen wat wij wel en niet tegen elkaar mogen zeggen. En dat ze daarbij ook nog eens gigantische muren om hun apps heen bouwen, om — naast onze privacyvrijheidveiligheid dus — óók nog eens ten koste van ons gebruiksgemak zoveel mogelijk miljarden bij elkaar te harken.

Voor de hand

Ik roep al een tijd dat er een oplossing moet komen voor het idioot verzuilde socialmedialandschap van de Big Tech data-despoten. Ook roep ik al een tijd dat de oplossing voor de hand ligt.

In een video die op Instagram staat — en die ik hier dus met geen mogelijkheid kan laten zien — zeg ik te gast bij podcast Met Nerds om Tafel dat web3 de ideale oplossing kan zijn om gebruikers de controle over hun content, data en privacy terug te geven, en de groteske macht van Big Tech in te dammen.

Wat ik toen nog niet wist, is dat er op dat moment al gebouwd werd aan zo’n oplossing, die vorige week ineens gigantisch explodeerde: Farcaster.

Farcaster is een open-source ‘voldoende gedecentraliseerd’ platform – wat zoveel betekent als dat er geen centrale plek is waar data wordt opgeslagen, en dat iedereen er naar hartelust apps op mag bouwen.

Grootcontentbezitter

Geen database dus – alle content wordt opgeslagen op een blockchain. Voor je met je ogen rolt: daar merk je niks van. Het betekent alleen dat er letterlijk niemand anders de controle heeft over je content dan jij zelf. Post je een bericht? Dan staat dat bericht op de blockchain met jou als enige eigenaar, en jij bepaalt wie het kan zien en wat ermee gebeurt. Voor altijd. Kan niemand aanzitten. Ook Farcaster niet.

En iedereen mag apps bouwen – als jij een Twitter-achtige app wil bouwen, ga je gang. Iedereen die het wil gebruiken logt in met z’n Farcaster-account en kan meteen aan de slag. Bouwt iemand anders een Instagram-kloon? Ook prima, log in met dezelfde Farcaster account en je hebt al je vrienden, volgers en content meteen ook in die nieuwe app. Want die vriendschappen zijn jouw eigendom, niet van LinkedIn of Meta.

Zo gebruiken alle apps dus hetzelfde onderliggende platform. Net als email. Eigenlijk heel logisch.

Meedoen

Proberen? De populairste app op dit moment is Warpcast, een vrij eenvoudige Twitter-kloon. Download de mobiele app en je maakt vanuit daar simpel je Farcaster account aan (eigenlijk een crypo wallet dus, maar nogmaals: merk je niks van) en kunt meteen beginnen.

Enige drempel: je betaalt 3 euro per jaar om de kosten van je blockchain-transacties mee te dekken. Want elk bericht dat je plaatst, elke like die je uitdeelt en elke gebruiker die je volgt, wordt namens jou op de blockchain vastgelegd. En dat is nou eenmaal niet gratis – als je er niet voor betaalt met je persoonsgegevens, that is…