Nieuwsbrief #9 – Over wat je maar wil, tot in de ochtend 🍳
Hoe langer de dagen, hoe sneller ze voorbij lijken te vliegen. Ik sloeg m'n agenda er nog eens op na – ja, echt alweer een maand sinds ik jullie de laatste nieuwsbrief stuurde.
In deze editie:
- ProRail met Fizzbake op zoek naar de impact van digitale innovatie op de wereld van de toekomst
- Hoe niemand minder dan Harry Styles in één klap vijfduizend mensen aan web3 kreeg
- Post-fotografische serie Grachters onderzoekt of technologie zelfkritisch kan zijn
- Gezocht: Creatieve AI-developer met expertise in machine learning en data management
Nog geen abonnee van deze maandelijkse nieuwsbrief? Schrijf je in:
🧠 Gemist deze maand
Eerst nog even de stukjes die in juni op het Fizzbake blog verschenen:
🔭 Samen futureproof
Fizzbake heeft de laatste tijd weer een paar mooie klanten aan 't lijstje toe kunnen voegen, waaronder deze maand ProRail. Met hun team van IT-strategen gingen we aan de slag om de bleeding edge van nieuwe digitale technologie te ontdekken, en te verkennen wat de impact daarvan kan zijn op de toekomst van het spoor.
Een perfecte groep om mee te sparren, want zoals zij zelf zeggen: innovatie drijft de motor, duurzaamheid is de regel, en data en techniek gaan hand in hand.
Zo komen we dus weer een stapje dichter bij het vervullen van onze missie: met behulp van innovatieve digitale technologie betekenis en meerwaarde bieden in de echte wereld.
🕺 Harry Styles als tech-pionier
Terwijl iedereen over elkaar heen buitelt om bovenop het zoveelste nieuwe platform uit de Meta-koker te springen –al binnen 16 uur na lancering meldden zich ruim dertig miljoen gebruikers aan voor Twitter-kloon Threads– liggen de echt vernieuwende initiatieven in een hoekje te verstoffen.
Niets nieuws natuurlijk. We willen altijd het volgende shiny new thing, zolang dat maar niet teveel afwijkt van wat we al kennen. Zonde, want er liggen pareltjes voor ons klaar die veel meer betekenis kunnen hebben. Betekenis voor hoe we met elkaar omgaan en communiceren, en voor hoe makers, merken en bedrijven hun publiek stukken beter en makkelijker kunnen bedienen.
Simpel leek nooit zó ingewikkeld
Je zou toch zeggen dat het elk creatief team moet aanspreken: de teugels in handen als eigen uitgever, de vrijheid om content van hoge kwaliteit te creëren op eigen voorwaarden. Niet onderworpen aan de wispelturigheid van platformbeheerders en ondoorzichtige algoritmes. Uit de wurggreep van Meta, Twitter en Google. Een directe en onbreekbare band met je publiek, waar eigendom en continuïteit van data en content vanzelfsprekend zijn, en transparantie de norm is.
Het is de complexiteitsparadox van web3: de wereld versimpelen klonk nog nooit zó ingewikkeld.
Gelukkig zijn er voorlopers die het wel snappen: Harry Styles vroeg laatst midden in een optreden aan het publiek om even hun telefoon te pakken. Twee klikken later hadden ze allemaal een gedecentraliseerd account (web3 wallet) met daarin een uniek bewijs van aanwezigheid (NFT). Met dat bewijsje kregen ze meteen korting op merchandise, voorrang op VIP-vervoer en natuurlijk een unieke digitale handtekening van Harry himself.
Technologie moet onzichtbaar zijn
Supersimpel, geen centje pijn. En het mooiste? Niets ervan is gebonden aan de app waarmee ze dat deden. Ook niet aan Harry Styles. Niet eens gebonden aan een telefoon. Het account dat ze maakten is platform-neutraal. Eigendom van hen persoonlijk, en van niemand anders. En zo maakte Harry van vijfduizend fans ineens, pats, web3-gebruikers.
I've never been a fan of change
But I'd follow you to any place
Met die digitale handtekening van het pop-idool kunnen zij vervolgens levenslang aantonen dat ze erbij waren, daar op Slane Castle. Niet alleen aan vrienden, ook aan Harry zelf – als die bijvoorbeeld besluit zijn volgende single alvast een week eerder exclusief te releasen voor zijn grootste fans. Of misschien aan Slane Castle, mochten die besluiten eerdere bezoekers korting te geven op toekomstige concerten. Alles via een zelfbeheerd account dat onafhankelijk bestaat van apps, platforms of tussenpersonen.
Ontmediëren kun je leren
In onze kapot-gemedieerde wereld klinkt direct contact zó simpel, dat we vaak denken dat het wel ontzettend ingewikkeld zal zijn. Maar we hebben blijkbaar gewoon een paar pioniers nodig die laten zien dat het ook heel makkelijk kan.
Geprikkeld en zin om ook een keer te brainstormen over de heerlijk simpele toekomst van content en loyaliteit voor jouw merk? Doen we graag! Laat het weten, dan drinken we er binnenkort een vrijblijvend koffietje over ☕
Visionairs in klantloyaliteit
Veel merken die twee jaar geleden al een hype-gedreven teentje dipten in web3 trokken zich net zo snel weer terug toen de markt temperde. De grote spelers die bleven doorzetten hebben inmiddels solide web3-gedreven loyaliteitsprogramma's. Paar voorbeelden:
- Starbucks lanceerde met Odyssey een van de meest ambitieuze web3-loyaliteitsprogramma's in de Verenigde Staten, zonder ook maar één keer de woorden web3, NFT of blockchain te noemen.
- Nike betrekt via .SWOOSH jonge fans en makers in het creatieproces, zoekt cross-overs met EA Games en Fortnite om nieuwe afzetmarkten aan te boren, en bouwt aan hun eigen CloneX ecosysteem.
- Lacoste heeft recent digitaal lidmaatschap UNDW3 gelanceerd, waarmee een community van trouwe klanten samenwerkt om kortingen, merchandise en goodies te verdienen.
- Mattel bouwde een CRM-verbonden digitale garage voor Hot Wheels-fanaten, waarmee zij hardcore verzamelaars aan elkaar én aan zichzelf verbonden met een platform voor gamified ruilen, handelen en verzamelen.
🧐 Kan nieuwe technologie zelfkritisch zijn?
Goed, iets anders. Een eigen project: Grachters is een serie beelden die ik maakte om te onderzoeken of ik nieuwe technologie zelfkritisch kon laten zijn. Samen met AI schreef ik een verhaal over een technologische ramp die enerzijds apocalyptisch is, maar ons op een bepaalde manier ook redt. Vervolgens visualiseerde ik scenes uit dat verhaal. Ook met AI.
Het lukte zo om kunstmatige intelligentie haar eigen ondergang als verlossing te laten omschrijven, en zichzelf zo in de rol te plaatsen van ramp en redder tegelijk. Niet door een oneindige exponentiële verlichting tot technologisch utopia, maar als een onhoudbaar explosief crescendo dat ons helemaal naar onze menselijke basis terugwerpt.
Meer beelden zien?
Alle beelden, het hele verhaal, en het proces achter het maken van de serie worden hier verder uit de doeken gedaan:
🦄 Gezocht: AI Developer
Voor een aankomend project zoekt Fizzbake versterking van een AI-gespecialiseerde developer met creatieve geest. Iemand met kennis van machine learning frameworks als TensorFlow/PyTorch/Keras en ervaring met data-management en -analyse, waarmee je ook nog eens goed over het grotere plaatje kunt praten.
Bestaat de unicorn met al deze superkrachten? Laat het weten!
🌚 Middernachtgesprekken
Titel is dit keer, hoe kan 't ook anders, ontleend aan Harry Styles.
We've been doin' all this late night talkin'
'Bout anythin' you want until the mornin'
Now you're in my life
I can't get you off my mind
I've never been a fan of change
But I'd follow you to any place
If it's Hollywood or Bishopsgate
I'm coming too
Geniet van je middernachtgesprekken. Juli is er de perfecte maand voor!