2 min read

De laatste spartelingen van Big Tech om makers binnenboord te houden

Al een tijdje zien we een verschuiving van makers naar plekken waar zij zelf de regie hebben. Musk weet dat er aan de macht en invloed van Big Tech een limiet zit voor we met z'n allen écht gaan muiten.
De laatste spartelingen van Big Tech om makers binnenboord te houden

Ik was ooit best fan van Elon Musk. Tegenwoordig... not so much. Hij gedraagt zich steeds meer als een grote kleuter en verspreidt misinformatie, complottheorieën en transhaat.

Voorbij het aardse

Toch valt er soms nog een glimp op te vangen van waarom ik hem zo bewonderde: hij is een fantastische schaal- en termijndenker. Je kan ervan vinden wat je wil, maar het idee dat we zo snel mogelijk een multiplanetaire soort moeten worden om kans te hebben als mensheid te overleven, getuigt van een behoorlijk ambitieus en abstract denkniveau. Een idee dat zich, letterlijk, losmaakt van de dagelijkse aardse beslommeringen waar verder vrijwel niemand voorbij kan of wil kijken.

Tweet van Elon Musk over Twitter Subscriptions, 7 juni 2023 (link)

Vanochtend zag ik deze tweet. Een stuk meer gebonden aan het aardse, maar het getuigt wel van feilloos gevoel voor de tijdsgeest. Musk weet dat er aan de macht en invloed van Big Tech een limiet zit voor we met z'n allen écht gaan muiten. Steeds meer makers beseffen dat het absurd is hoe weinig controle en ownership ze hebben over hun content en publiek op de grote sociale platformen.

Al een tijdje zien we een verschuiving van makers naar plekken waar zij zelf de regie hebben. Schrijvers wijken uit naar Substack, kunstenaars naar Patreon, docenten naar Udemy en sekswerkers naar OnlyFans. Daar hebben ze een meer directe relatie met hun publiek en meer mogelijkheden om aan hun content te verdienen.

De grillen van miljardairs

Het is namelijk niet alleen steeds lastiger om een 'following' op te bouwen via Instagram, Twitter of TikTok, het is ook bijna onmogelijk dat publiek te behouden. Je bent overgeleverd aan de onvoorspelbaarheid van het algoritme en de grillen van mensen als Zuckerberg, Yiming en dus Musk.

Met deze tweet laat Musk zien dat hij begrijpt waar we heen bewegen: makers willen eigenaar zijn van hun creaties én van hun publiek. Maar zolang ze die ownership niet volledig claimen via bijvoorbeeld blockchain-gedreven platformen als Mirror, kan hij ze met dit zoethoudertje nog even op Twitter binnenboord houden.

True digital ownership

Mij maakt het in ieder geval weer eens goed duidelijk waar de toekomst ligt: elke maker wordt uiteindelijk onomstotelijk, openbaar en traceerbaar zélf de enige eigenaar van zijn content via blockchain en NFTs. De toekomst is web3. Willen de grote techspelers daar in mee, moeten ze dit zo snel mogelijk gaan faciliteren, of ze raken op den duur al hun makers kwijt.