3 min read

Verborgen boodschappen in gegenereerde plaatjes – het nieuwste truukje van AI

Another day, another leuke toepassing van generatieve AI. Het internet wordt overspoeld met tools die een patroon of tekst kunnen gebruiken als 'gids' voor het genereren van een AI-beeld.
Verborgen boodschappen in gegenereerde plaatjes – het nieuwste truukje van AI

Another day, another leuke toepassing van generatieve AI. We zagen al eerder dat je QR-codes in kunstige plaatjes kon omtoveren, en nu wordt het internet overspoeld met tools die een patroon of tekst kunnen gebruiken als 'gids' voor het genereren van een AI-beeld.

Bovenstaande voorbeelden zijn gemaakt door ControlNet en Stable Diffusion te gebruiken. Eerst word een zwart-witplaatje als patroon ingevoerd, en daarna een tekstprompt. Vervolgens gaat de plaatjesgenerator aan de slag en volgt (instelbaar) in meer of mindere mate het patroon.

De resultaten zijn heerlijk om naar te kijken, en sommigen noemen het zelfs het Turing Test-moment voor generatieve AI – tot nu toe konden alleen mensen dit soort optische illusies produceren. Denk aan de werken van MC Escher, Salvador Dali, of foto's als die van David Burdeny.

Het mooie aan al die nieuwe AI-ontwikkelingen is dat er een ongelooflijk actieve community van developers is die elkaar inspireren en op elkaars ontwikkelingen doorbouwen. Zo vlogen er binnen een week na de beelden van MrUgleh onmiddellijk allerlei tooltjes online die het voor iedereen makkelijk maakten om met ControlNet te experimenteren.

Probeer het gratis op de site van Stable Diffusion, via Artbreeder of met Krea.

Voor Fizzbake maakte ik de volgende experimentjes, niet met een patroon maar met een tekst als input. Knijp je ogen dicht en ga wat verder van je scherm zitten. Lukt het ze te ontcijferen?