2 min read

Vervelend maar waar: AI is creatiever dan wij

De hallucinaties van onjuiste info hadden een voorteken moeten zijn. Maar daar zaten we vooral om te lachen. Kunstmatige intelligentie moest pure logica en rationaliteit zijn, en het 'verzinnen' van niet-bestaande dingen hoort daar niet bij.
Vervelend maar waar: AI is creatiever dan wij

Het is vervelend om toe te geven, maar generatieve AI is creatiever dan wij.

De hallucinaties van onjuiste info hadden een voorteken moeten zijn, maar daar zaten we vooral om te lachen. Kunstmatige intelligentie moest pure logica en rationaliteit zijn, en het 'verzinnen' van niet-bestaande dingen hoort daar niet bij.

Wat we even vergaten: het verzinnen van niet-bestaande dingen is ontzettend knap.

Bestaande informatie tot iets nog-niet-bestaands combineren is de kern van een vaardigheid waarvan wij dachten dat alleen mensen die hadden: creativiteit.

Nu denk je waarschijnlijk: wat een onzin, échte creatievelingen verslaan AI met twee vingers in de neus.

En dan heb je gelijk – de allerbeste menselijke creatieve denkers scoren hoger.

Maar, in de 'Torrance Test of Creative Thinking' – een lang geldende standaard voor het testen van creatief denkvermogen – scoort GPT4 inmiddels consistent in de top 1%. Het versloeg 2.700 menselijke deelnemers in een onderzoek van de Universiteit van Montana.

En op een variant van de Alternative Uses Task, een testmethode voor divergent denken, scoort GPT4 hoger dan 91% van de menselijke deelnemers in een Europees onderzoek.

Gefrustreerd door die resultaten zetten ze op Wharton nog een andere test neer: een ideeënwedstrijd tussen GPT4 en de beste studenten uit een innovatie-klas. Een jury koos blind de beste veertig ideeën uit. Hoeveel daarvan er van GPT4 kwamen? Vijfendertig!

Resultaten uit een onderzoek naar hoe AI de menselijke creativiteit kan versterken


Zo langzamerhand blijven er maar weinig testmethoden voor creativiteit over waar generatieve AI niet in de absolute top scoort.

Eng? Best wel een beetje, natuurlijk.

Eeuwenlang hebben we creativiteit gezien als iets magisch. Iets ongrijpbaars. Goddelijke inspiratie – onverklaarbaar en ondoorgrondelijk onderdeel van ons bewustzijn.

Dat nu blijkt dat dit prima te simuleren is door computers, is even slikken. Om maar niet te zeggen een klap in het gezicht.

Maar weerstand zou de verkeerde reactie zijn.

Want creatiever dan zowel mens als AI, is een mens mét AI.

En daar zit onze hoop: niet alleen worden menselijke ideeën beter als ze zich door AI laten ondersteunen, ook door AI gegenereerde ideeën blijken beter te worden als ze door creatievere mensen worden geprompt.

Eén ding is zeker: een creatief proces zonder AI is een achterhaald proces.