AI-gegenereerde muziek – aan welke kant van de geschiedenis sta jij?
Misschien was je op tijd en heb je ‘m gehoord voor ‘ie verbannen werd. De track van Drake en The Weeknd die drie dagen te beluisteren was, maar toen van alle streamingdiensten werd gehaald. Reden? De track was niet gemaakt door Drake en The Weeknd zelf, maar door Ghostwriter977, een TikTokker die AI gebruikt om hun stemmen na te bootsen en nieuwe nummers mee te componeren.
Het nummer was goed. Erg goed. Het bereikte binnen drie dagen miljoenen luisteraars. Maar de reactie van Universal Music Group was voorspelbaar: ze zetten onmiddellijk alle streamingdiensten onder druk het nummer te verwijderen. Een klassiek ‘Streisandeffect’ volgt – elke poging iets te verbergen vestigt er juist meer aandacht op. Zeker in deze social media age. UMG besluit in de vlek te wrijven en brengt een statement uit waarin ze iedereen oproepen zich af te vragen ‘aan welke kant van de geschiedenis ze willen staan’ en noemt creatievelingen als Ghostwriter977 ‘fraudeurs’ en ‘parasieten’. Boe-hoe.
Grimes snapt 't
In alle commotie is er een andere artiest die wél begrijpt hoe je op een slimme manier omgaat met een veranderende toekomst. Zangeres Grimes tweet ‘Ik split 50% van de royalties van elk succesvol AI-gegenereerd nummer dat mijn stem gebruikt. Dezelfde deal als elke andere artiest waar ik mee samenwerk.’ De tweet wordt duizenden keren gedeeld.
Diezelfde dag nog (gisteren) laat ze weten dat ze met haar team bezig is het makkelijker te maken haar stem te simuleren, en bouwt ze op haar bestaande elf.tech platform aan een registratie-module. Dat platform draait al op web3, waar onder elk gebruikersaccount een blockchain-wallet ligt, dus het lijkt erop dat ze gaan voor een decentrale oplossing.
Het klinkt namelijk vrij logisch: elk nummer is een NFT waarbij Grimes en de AI-componist beiden voor 50% eigenaar zijn van het onderliggende smart contract. Alle opbrengsten die de NFT genereert worden zo vanzelf verdeeld. Simpel, automatisch, transparant. En zo geeft ze onbekende jonge creatievelingen een podium, en een manier om van hun passie hun werk te maken. Sta je dan aan de verkeerde kant van de geschiedenis? Ik weet het niet hoor.
Meebewegen
Wat zou er gebeuren als Drake dezelfde benadering zou kiezen? Een app van Drake die het mogelijk maakt om met zijn stem nieuwe tracks te componeren zou direct op nummer één in de app store staan. Om nog maar te zwijgen over wat er zou gebeuren bij grote artiesten die zelf niets meer kunnen maken, denk aan Michael Jackson.
De manier om de veranderende wereld onder controle te houden is niet er tegen te vechten. Het is zorgen dat je meebeweegt. Maar daarvoor hoeven we niet te rekenen op de platenlabels van deze wereld. We moeten rekenen op echte artiesten – mensen die creativiteit boven alles hebben staan.