6 min read

Nieuwsbrief #7 – In de verte woedt de stad 🪂

De ondergang van Hollywood, het zenuwachtige hypevolgen van tech-enthousiastelingen, jaren '20 katten met hoedjes en een bescheiden glansrol voor de grutto.
Nieuwsbrief #7 – In de verte woedt de stad 🪂
Grutto, legt in mei geen ei. Foto door Joshua J. Cotten / Unsplash

Veel nieuwe abonnees deze maand. Leuk, welkom! Een goed moment om aan te sluiten, want vanaf nu draait Fizzbake op het prachtige Ghost. Daarmee kunnen we niet alleen deze nieuwsbrieven versturen, maar ook supersoepel allerlei andere content delen. En het ziet er ook nog eens veel lekkerder uit – kijk maar.

In deze editie:

  • Alle content van Fizzbake nu simpel te vinden onder één dak
  • Overspoeld door innovatie, maar wat is de next big thing?
  • Is Hollywood as we know it ten dode opgeschreven?
  • Nieuwe workshops en een nieuwe workshop pagina op onze site

Nog geen abonnee van deze maandelijkse nieuwsbrief? Schrijf je hier in:


🧠 Gedachtenspinsels


‌De meeste nieuwe lezers onder jullie komen via de korte artikels die ik deelde op LinkedIn. Eerder waren die alleen daar te lezen, maar ze hebben nu ook een fijner, vast thuis gevonden. En kunnen heel makkelijk worden opgenomen in deze nieuwsbrief:

AutoGPT, voor wie dacht dat AI ons nog nodig had
Roep ik steeds dat AI geen gevaar voor je creatieve baan is, blijkt het een maand later toch zo ver te zijn. Het argument ‘AI kan zichzelf geen opdrachten geven’ was geen lang leven beschoren.
Het magisch potlood die je wist dat zou komen is eindelijk hier
Wie heeft er als kind niet gedroomd van een magisch potlood, waarmee elke lijn die je zet tot leven komt? Ik in ieder geval wel. Maar… goed nieuws: die droom is uitgekomen!
AI-gegenereerde muziek – aan welke kant van de geschiedenis sta jij?
Het nummer was goed. Erg goed. Het bereikte binnen drie dagen miljoenen luisteraars. Maar de reactie van Universal Music Group was voorspelbaar: ze zetten onmiddellijk alle streamingdiensten onder druk het nummer te verwijderen.

👁️ The Next, Next Big Thing


Wie het tech-nieuws (of deze nieuwsbrief) een beetje half volgt, kan het gevoel krijgen dat de aandacht soms wel érg snel van het ene hot topic naar het andere verspringt. Een paar jaar geleden had iedereen het over Bitcoin, daarna stonden we allemaal te klooien met VR-brillen, plotseling verschoof alle aandacht naar NFTs, niet veel later doken we massaal bovenop de metaverse, en momenteel worden we overspoeld met nieuws over AI. En het volgende hype-onderwerp? Ook niet lastig te voorspellen (blijf lezen).

Er wordt ons tech-enthousiastelingen dus weleens verweten met alle winden mee te waaien. Kritiekloos op elke hypetrein te springen. Lijkt zo. Snap ik. Maar wie écht probeert te zien wat innovatie voor ons kan doen, weet: het is uiteindelijk allemaal onderdeel van hetzelfde grotere plaatje.

Een nieuw perspectief

Fizzbake specialiseert zich in web3. Ik vind dat een mooie term. Omdat het niet staat voor één specifieke technologie, maar voor de hele volgende generatie van het internet. Puristen zijn dat met me oneens. Die vinden dat web3 gaat over blockchain. Maar dat is hetzelfde als zeggen dat web 2.0 ging over CMS en API's. Waar het natuurlijk eigenlijk ging over sociale media, wiki's, bloggen, marktplaatsen, crowdfunding – wat we hebben gedaan met die technologie.

Ja, web3 zal onder de motorkap worden aangedreven door blockchain. Maar wat erop wordt gebouwd, en hoe dat onze wereld gaat veranderen, dat kan alles zijn – van nieuwe generatieve kunststromingen, gestandaardiseerde digital twins en het ontstaan van een globale machine-economie, tot een volledige paradigmashift in wat 'werk' voor ons betekent.

Het einde van de smartphonebochel, of hoe Gen Alpha de rug zal rechten
Terwijl marketingafdelingen vol vermoeide millennials nog druk bezig zijn Gen Z te temmen, wordt het stokje alweer bijna overgepakt door de volgende generatie.

Leuk hoor, maar wat dan?

Het is moeilijk te voorspellen hoe de wereld er over 5 jaar precies uitziet. Maar voor de meeste grote veranderingen die gaan komen is de technologie er al. We kunnen al die innovaties op honderden nieuwe manieren met elkaar combineren. We hoeven de toekomst alleen nog maar te bouwen. En te bedenken natuurlijk.

Dat is reden dat Fizzbake zich niet in één van deze technologieën specialiseert, maar juist werkt aan waar ze allemaal samenkomen: het creatief combineren van innovaties tot vernieuwende toepassingen die voor iedereen het leven beter, makkelijker en leuker maken.

Dat is de true next big thing.


🍸 The Great Catspy


Er druppelt vrij veel over ChatGPT het mainstreamnieuws in, maar nog relatief weinig mensen beseffen hoe snel de ontwikkeling van visuele generatieve AI ook gaat.

Vlak voor het schrijven van deze nieuwsbrief verscheen onderstaande video. Een filmtrailer van de hand van filmmaker Christian Fleischer, van begin tot eind gemaakt met de nieuwste generatieve AI.

Fleischer legt op Twitter uit hoe hij het voor elkaar kreeg: het script schreef hij met behulp van ChatGPT, met RunwayML Gen-2 genereerde hij alle shots uit pure tekstprompts, de drie stemmen zijn volledig synthetisch en komen uit ElevenLabs, de titels en thumbnails maakte hij met Midjourney.

Geen schrijvers, geen producers, geen acteurs, geen setdressers, geen camera-, licht- en geluidsmensen, niets. Wat hij zelf wel nog moest doen? Het idee, de edit en de regie.

Creativiteit is leidend, maar hoe lang nog?

Het is beangstigend en geruststellend tegelijk: zóveel taken kunnen worden overgenomen, maar de regie lijkt voorlopig nog even bij de mens te liggen. En het creatieve idee natuurlijk – hier zelfs gebaseerd op dat van een andere filmmaker, die zich op zijn beurt weer baseerde op een schrijver.

Hollywood is nog niet ten dode opgeschreven, maar zal zich absoluut achter de oren moeten gaan krabben bij het zien van deze video. Vergelijk 'm met de meest geavanceerde (en hilarische) text-to-video creatie van krap één maand geleden, en het wordt snel duidelijk dat er geen tijd meer is om rustig af te wachten.


💎 Iedereen futureproof


Word je hier nou zelf ook een beetje zenuwachtig van? Bang dat je creatieve werk binnen no-time volledig achterhaald wordt door machines? Niet nodig!

Fizzbake geeft verschillende workshops over nieuwe digitale technologie specifiek gericht op creatieve teams en professionals. Helemaal op maat voor jouw branche en je behoeften.

We maken je helemaal futureproof:

  • Welke nieuwe ontwikkelingen zijn er, en hoe werken ze precies?
  • Wat doen anderen in jouw branche nu al goed, of juist niet goed?
  • Welke tools zijn er om je werk beter, sneller en leuker te maken?
  • Hoe integreer je deze tools goed in je bestaande creatieve processen?
  • Wat kun je doen om voorbereid te blijven op toekomstige ontwikkelingen?

Interesse? Check de vernieuwde workshop-pagina op de Fizzbake website. Of stuur gewoon even een mailtje.


🤘 Alle vogels een ei


Dat was ‘m. Meer lezen? Dat kan hier.

Titel van deze mail is ontleend aan de haiku 'Landschap' van Simon Kist, uit de bundel De Nacht is Gratis (2020).

grutto waadt door groen
in de verte woedt de stad
onhoorbaar vliegtuig