Nieuwsbrief #10 – Het water was er altijd al ☔️
Gisteren vertelde een vriendin me waarom ze deze nieuwsbrief altijd trouw leest: om in haar werk een stapje voor te blijven, maar vooral om weerwoord te kunnen bieden aan de onuitstaanbare tech-nerds bij haar op kantoor.
Vond ik een heerlijk compliment, want daar doe ik het voor: digitale innovatie ontdoen van alle hocus-pocus. Uitleggen wat de échte impact ervan kan zijn. Daar heb je geen jargon voor nodig. Bijna niet.
Dus, lees met me mee:
- Ik laat je zien hoe je eenvoudig in je eentje de filmindustrie ondermijnt
- Waarom domheid misschien wel belangrijker is dan intelligentie
- Hoe belangrijk het is dat je een gebruikersnaam kan bezitten
- En hoe je in je creatieve werk voorop blijft lopen
Nog geen abonnee van deze maandelijkse nieuwsbrief? Schrijf je in:
🍿 Heel Hollywood huivert
Afgelopen week maakte RunwayML hun 'image to video' generator openbaar toegankelijk. Gooi er een foto in, en je krijgt er een video van 4 seconden uit. Heerlijk.
Betoverend nieuw speelgoed voor alle creatievelingen die graag met beeld werken. Ik sloot mezelf een weekend op en besloot een 100% AI-gegenereerde trailer voor een fictieve film te maken.
Dit is het resultaat:
Hoe ik te werk ging?
Ik begon simpel, in ChatGPT. Daar werkte ik het plot en de personages uit, en stelde ik een shotlist op. Die vertaalde ik vervolgens door naar prompts voor Midjourney.
Met Midjourney genereerde ik voor elke 'scene' een zo sterk mogelijk stilstaand beeld. Tegelijkertijd ontwikkelde ik een omschrijving van een consistente visuele taal, zodat elk beeld eruitziet alsof het uit dezelfde film komt.
De beelden uit Midjourney haalde ik door de image-to-video generator van Runway Gen-2. Daar zit de magie, maar het kost ook veel tijd – de generator is goed, maar doet soms rare dingen. Er zijn weinig instellingen en je hebt nog niet veel controle over het resultaat. Sommige beelden moesten een keer of tien opnieuw voor ze de beweging kregen die ik zocht.
Van de shots waarin de hoofdpersonages te zien zijn maakte ik vervolgens met Roop deepfakes. Beelden van 'Emily Carlson' kregen het gezicht van Kate Winslet, en 'Lucius Krane' werd Idris Elba – Roop kan dat op basis van één foto!
Goed lip-syncen is voorlopig te complex, dus ik besloot alleen losse voice-overs te gebruiken. Met ElevenLabs modelleerde ik twee stemmen om te lijken op die van Winslet en Elba, en genereerde daarmee fragmenten gesproken tekst.
Tot slot downloadde ik een stuk gratis filmtrailer-stockmuziek van YouTube, en monteerde alle beelden aan elkaar met CapCut. Voilà, klaar is Kees.
Hollywood huivert?
Toegegeven, het is nog geen Hollywood blockbuster. Ook hebben de beelden al snel een heel specifieke AI-esthetiek. Maar dat dit nu zonder crew, cast en dure apparatuur in twee dagen op een zolderkamer in elkaar te zetten is, belooft roerige tijden voor de filmindustrie. Buckle up!
Oh, ik was trouwens niet de enige die direct met Runway aan de slag ging. Check zeker ook deze fantastische creaties:
- Genesis van Nicolas Neubert – de allereerste AI-trailer die ik zag
- Sh*t! van Abel Art – een AI-gegenereerde verhalende short film
- Brogues van Geoffrey McArdle – muziekvideo met 100% AI-beeld
- Snowfluffs van Justin Hart – AI-docu over een nieuwe diersoort
🧠 Gemist deze maand
Misschien over het hoofd gezien in juli – dit stukje over mijn visionaire kapper en het belang van domheid:
🙅♂️ Je bezit je identiteit niet
Ik zeg het vaker, en blijf het zeggen: we leven in een steeds verder digitaliserende wereld zonder fatsoenlijke manier om digitaal bezit en identiteit vast te leggen.
Wie deze maand niet onder een steen leefde heeft gezien dat Twitter is omgedoopt tot 'X'. Daar valt van alles van te vinden, maar het is in ieder geval niet de meest handige merknaam. Zo moeten apps in Apple's App Store altijd een naam van minimaal twee tekens hebben, om maar iets te noemen.
Logischerwijs wilde opperhoofd Musk voor X ook gebruikersnaam 'X' hebben op z'n eigen platform. Eén probleem: die is al jaren in gebruik door fotograaf Gene X. Hwang.
Jammer de bammer
Je zou misschien denken dat dit een vette payday betekent voor Hwang, maar helaas: zijn gebruikersnaam werd zonder pardon ingepikt. Jammer joh. Hij moest maar een nieuwe kiezen.
Rechtvaardig? Nee.
Rechtmatig? Helaas wel.
Twitter heeft sinds jaar en dag in de gebruiksvoorwaarden staan dat usernames op het platform zonder enige verantwoording mogen worden teruggevorderd. Wie dacht dat 'ie eigenaar was van z'n gebruikersnaam komt van een koude kermis thuis. Datzelfde geldt eigenlijk voor alle bigtechdiensten.
Maar, dat is natuurlijk niet hoe het internet zou moeten werken. En zeker niet hoe het internet ooit bedoeld is. Vooral niet wanneer meer en meer van ons wordt verwacht dat we onze online identiteit zorgvuldig beheren en in toenemende mate gebruiken om ons te identificeren.
Data bezitten, het kan
Hoe lossen we dit op? Wie deze nieuwsbrief al langer volgt zal niet verbaasd zijn over het antwoord: blockchain!
Gebruikersnamen moeten digitale items zijn die je daadwerkelijk zelf bezit. En dus niet 'geleased' worden van wispelturige tech-giganten, bewaard in databases waar je zelf niets over te zeggen hebt.
Een oplossing is er al een tijdje: de Ethereum Name Service – zij bieden de mogelijkheid om een 'domeinnaam' te registreren op de blockchain. Die naam wordt jouw bezit, in je eigen digitale kluis. En onder die naam kun je al je gegevens hangen, en bij elke applicatie inloggen. Het wordt op die manier heel simpel je gebruikersnaam voor alles dat op blockchain is gebouwd.
One ring to rule them all
Wil je bijvoorbeeld een donatie doen aan Fizzbake? Dan hoef je alleen maar wat crypto te sturen naar 'fizzbake.eth' – komt het vanzelf in de goeie portemonnee terecht. Maakt niet uit welke app of platform je daarvoor gebruikt.
Of misschien wil je me toestemming geven om mee te werken aan een gedeeld document? Voeg simpelweg fizzbake.eth toe aan de gebruikerslijst en we're good to go. Me vervolgens in een web3-game een chatbericht sturen? Je raadt het al: stuur 'm naar fizzbake.eth en het komt goed.
Niet omdat ik bij al die diensten een account heb, maar omdat al die diensten mijn onafhankelijke account herkennen. ENS is zo dus een gebruikersnaam voor het hele toekomstige internet. En niemand kan 'm van je afpakken, want je bezit en beheert 'm alleen zelf. Mooi toch? En eigenlijk heel logisch.
👁️ Ook aan de slag?
Dus, helemaal geïnspireerd om de creatieve industrie op z'n kop te zetten met behulp van alle nieuwe AI tools? Volledig overtuigd dat jouw bedrijf zo snel mogelijk af moet van de big tech bullies en overgeheveld naar een toekomstproof web3 werkwijze?
Groot gelijk! En mocht je daar hulp bij nodig hebben, dan kan Fizzbake je die geven. Simpel, bijvoorbeeld met een eenmalige workshop, maar ook in langere of meer resultaatgerichte creatieve trajecten.
Check onze website, of stuur direct een berichtje – kletsen we verder over hoe we zorgen dat jij creatief voorop blijft lopen in deze roerige tijden.
💧 Blauw Goud
De titel van deze mail is ontleend aan het gedicht 'Stad op palen' van Hanneke van Eijken.
Het water was er altijd al, reisde
eeuwen onder huizen door
het ligt nu in armen
die krommen om een stad
grachten, vol blauw
goud wachtend op peper, huiden en hout
Tot later!