2 min read

AutoGPT, voor wie dacht dat AI ons nog nodig had

Roep ik steeds dat AI geen gevaar voor je creatieve baan is, blijkt het een maand later toch zo ver te zijn. Het argument ‘AI kan zichzelf geen opdrachten geven’ was geen lang leven beschoren.
AutoGPT, voor wie dacht dat AI ons nog nodig had
Agent Smith vermenigvuldigt zichzelf waar nodig in The Matrix

Roep ik steeds dat AI geen gevaar voor je creatieve baan is, blijkt het een maand later toch zo ver te zijn. Het argument ‘AI kan zichzelf geen opdrachten geven’ was geen lang leven beschoren.

Ik heb het over AutoGPT, een AI tool die zichzelf net zo lang bezig kan houden tot een specifiek doel is bereikt. Door telkens nieuwe sub-versies van zichzelf aan te roepen wanneer de opdracht te complex lijkt te worden. Beetje als Agent Smith in The Matrix dus.

Concreet voorbeeld? Ik gaf via AgentGPT (een browser-versie van AutoGPT) de opdracht: maak een simpel maar verslavend iPhone-spelletje dat voor 99 cent verkocht kan worden in de app store.

Meteen deelt de ‘agent’ zijn taken en daarmee zichzelf in zessen. Het prompt zes sub-agenten: onderzoek populaire game mechanics, zoek een unieke twist voor de game, ontwerp een interface, vind gebruikers om de verslavendheid te testen, bouw een prototype, vermarkt het spel.

"Weest vruchtbaar, en vermenigvuldigt, en vervult de aarde, en onderwerpt haar, en hebt heerschappij over de vissen der zee, en over het gevogelte des hemels, en over al het gedierte, dat op de aarde kruipt!"

Die losse GPT-instanties gaan aan de slag. Sommige delen zich meteen weer op in nieuwe sub-sessies. Het stukje ‘ontwerp een interface’ splitst zich in drie stukken: ontwikkel identiteit en branding, maak een interactie-model, voeg een manier toe om scores bij te houden. Die laatste splitst zich ook weer in vier taken.

Binnen no-time draaien er dertig of veertig ‘agents’ naast elkaar die samen mijn game aan het maken zijn. Ik leun achterover. Uit verbazing, want ik snap niet eens meer wat ze allemaal aan het doen zijn. Ik zie er eentje onderzoek doen naar relevante social influencers voor het marketingplan, een andere ontwikkelt een multi-player variant om tegen vrienden te kunnen spelen, weer een andere is bezig met het uitwerken van mogelijke in-app purchases. Razendsnel, en allemaal uit die ene simpele prompt.

Hoe nu verder?

Mijn game kwam er niet. Nog niet. Want ChatGPT kan geen interface-ontwerp maken, geen deelnemers voor A/B tests inhuren en is niet verbonden aan de app store. Nog niet.

Maar wat wij dachten als mens nog te kunnen toevoegen – projectmanagement, iteratie, selectie, delegeren – zie ik als zand door mijn vingers glippen. Binnen een halve minuut had mijn project meer onderdelen en teams dan ik in mijn eentje ooit zou kunnen overzien.

En dan is een prompt als ‘maak een spelletje’ natuurlijk ontzettend kneuterig. Daar is het na een paar minuten wel klaar mee. Wellicht ‘stop klimaatverandering’ eens proberen… of zou dat ons definitieve einde betekenen?