6 min read

Nieuwsbrief #11 – Stomme pinguïn, zei de papegaai 🐧

Nieuwsbrief #11 – Stomme pinguïn, zei de papegaai 🐧

Het was een mooie zomer. Te mooi om veel te schrijven. Mijn creatieve energie vond de afgelopen maanden vooral z'n weg in beeld. Het vloeit zoals het vloeit, I guess. Panta rhei.

In deze mail:

  • Een AI-herinterpretatie van autoloze zondagen voor Swapfiets
  • We houden geen creativiteitstesten over waar AI nog in verliest
  • Het is zover, NFTs zijn dood – lang leve NFTs!
  • Welkom in de toekomst, je alleskunnende robotassistent is hier

Nog geen abonnee van deze maandelijkse nieuwsbrief? Schrijf je in:


🚲 Autoloze dagen terug


Mooie nieuwe klant: Swapfiets deed een oproep om weer maandelijkse autoloze dagen in te voeren. Om die oproep kracht bij te zetten vroeg PR-bureau Blyde aan Fizzbake om AI-herinterpretaties te maken van de historische beelden van de autoloze zondagen uit de jaren '70.

De perfecte toepassing van AI natuurlijk, het visualiseren van een toekomstbeeld dat door een fotograaf lastig in scène te zetten is. En de technologie is er inmiddels goed genoeg voor. Hoewel: het werd een project waarin niet alleen de mogelijkheden maar óók de beperkingen van de generatieve modellen een paar keer goed duidelijk werden.

Uiteindelijk kregen vijf iconische foto's nieuwe interpretaties met de inmiddels bijna even iconische blauwe voorband. Alle beelden zien? Je vindt ze hier:

De autoloze zondag terug – een vooruitblik met behulp van AI
Op Wereld Autovrije Dag, pleit Swapfiets voor een heuse comeback van de maandelijkse autovrije dag in Nederlandse steden. Artificial Intelligence schetst hoe autovrije dagen in steden eruit kunnen zien en de leefbaarheid vergroten.

🧠 Gemist deze maand


Ook afgelopen maand stond weer in het teken van de razendsnelle ontwikkelingen van creatieve generatieve AI. Daarover schreef ik twee stukjes – de één serieus, de ander wat lichter:

Vervelend maar waar: AI is creatiever dan wij
De hallucinaties van onjuiste info hadden een voorteken moeten zijn. Maar daar zaten we vooral om te lachen. Kunstmatige intelligentie moest pure logica en rationaliteit zijn, en het ‘verzinnen’ van niet-bestaande dingen hoort daar niet bij.
Verborgen boodschappen in gegenereerde plaatjes – het nieuwste truukje van AI
Another day, another leuke toepassing van generatieve AI. Het internet wordt overspoeld met tools die een patroon of tekst kunnen gebruiken als ‘gids’ voor het genereren van een AI-beeld.

🕳️ Alle NFTs zijn waardeloos


Vorige week verscheen er in Rolling Stone een artikel met de triomfantelijke kop "Your NFTs Are Actually — Finally — Totally Worthless". En maandag plaatste ook de NOS een soortgelijk artikel.

Ze zijn gebaseerd op onderzoek van dappGambl naar het maandelijkse handelsvolume in NFT-collecties, dat momenteel nog maar 3% bedraagt van de $2.8 miljard dollar op de piek van de hype in augustus 2021.

En ze hebben geen ongelijk: de gigantische speculatieve bubbel rond NFTs van twee jaar terug is al een tijdje geleden –terecht– gebarsten. De markt is ontzettend snel oververzadigd geraakt met onzinnige en nutteloze projecten, die überhaupt alleen maar ontwikkeld waren om te profiteren van de bubbel.

Waarde & waarde

Maar waar de journalisten aan voorbijgaan, is dat marktwaarde niet altijd gelijkstaat aan het nut van een technologie. Zeker niet in nieuwe, hoog speculatieve markten. Innovatie doodverklaren omdat speculanten naar de volgende hype zijn overgestapt is sowieso een pijnlijke beginnersfout. Vooral als die zich ondertussen onuitputtelijk is blijven doorontwikkelen.

Want ja, in de bull market werd absoluut de noodzaak voor NFTs schromelijk overschat. Maar op dit moment, in het diepst van de bear market, wordt ze zwaar onderschat – de behoefte aan een manier om eigendom, identiteit en herkomst van digitale assets vast te leggen is namelijk niet verdwenen. Sterker nog, die is met de opkomst van AI en synthetische content alleen maar ontzettend gegroeid.

Dat staat overigens ook gewoon in het onderzoek van dappGambl, maar is blijkbaar toch minder nieuwswaardig. De dure apenplaatjes zullen vrijwel zeker verdwijnen, terwijl de echte toepassingen langzaam maar zeker volwassen worden. Onze digitale toekomst kan simpelweg niet zonder.


🦜 Stochastische papegaai


Deze week wordt ChatGPT multimodaal. Dat betekent dat het niet langer alleen getypte tekst accepteert, maar dat het model ook plaatjes en spraak snapt én kan produceren. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

0:00
/1:00

Promotievideo voor integratie van Dall-E 3 in ChatGPT

Maar GPT4 kan dus naast zelf plaatjes genereren, ook door jou gemaakte foto's analyseren en interpreteren. Combineer dat met de mogelijkheid in gesproken tekst te kunnen communiceren, en je ziet de SuperSiri waar het twee weken geleden in deze Poki podcast over ging, wel heel snel dichtbij komen.

Dat plaatjes analyseren lijkt in de eerste testjes overigens eng goed te werken:

Zeg nou zelf, dat is een betere analyse dan veel mensen zouden kunnen geven.

Het wordt op deze manier steeds moeilijker om te blijven geloven dat AI-taalmodellen als GPT simpelweg stochastic parrots zijn – systemen die heel goed zijn in tekst produceren die logisch klinkt, maar zonder te begrijpen wat die tekst daadwerkelijk betekent.

De multimodale variant van GPT4 wordt de komende week voor alle Plus-gebruikers uitgerold. Ik kan niet wachten!


Hulp nodig?

Ook een campagne met AI-beelden ondersteunen? Hulp nodig bij het integreren van de nieuwste technologie in je creatieve proces? Sparren over NFTs?

Je weet ons te vinden.


💧 Nee, zei de pinguïn


De titel van deze mail is ontleend aan het gedicht 'De pinguïn en de papegaai' van Erik van Os.

Dag papegaai, zei de pinguïn.
Dag papegaai, zei de papegaai.
Nee, zei de pinguïn, jij moet dag pinguïn zeggen.
Nee, zei de papegaai, jij moet dag pinguïn zeggen.

Nee, zei de pinguïn, ik ben een pinguïn.
Nee, zei de papegaai, ik ben een pinguïn.
Jij bent een papegaai, zei de pinguïn.
Jij bent een papegaai, zei de papegaai.

Stomme papegaai, zei de pinguïn.
Stomme pinguïn, zei de papegaai.

Tot de volgende!