6 min read

Nieuwsbrief #8 – Hetzelfde blijven door te veranderen 🌊

We zijn op een punt gekomen waar onze technologische vooruitgang dusdanig zelfversnellend is geworden, dat we er de grip op dreigen kwijt te raken. En dat bedoel ik niet allegorisch.
Nieuwsbrief #8 – Hetzelfde blijven door te veranderen 🌊

Veel te vertellen, snel ter zake. In deze editie:

  • De glorie van ‘move fast and break things’ is voorbij. Het is tijd voor voorzichtigheid.
  • Vanavond gaan we het begin van het einde van de smartphone zien. Misschien.
  • Onze workshops over AI en web3 – ze worden steeds leuker!

Nog geen abonnee van deze maandelijkse nieuwsbrief? Schrijf je in:


🧠 Gedachtenspinsels


‌De stukjes die je deze maand hebt gemist op LinkedIn: een blik op de opkomst van solo-ondernemers, en een AI-experiment dat ik gebruikte om niet gillend gek te worden tijdens de natste lente in 17 jaar.

Zeg maar doei tegen je collega’s, je hebt helemaal niemand meer nodig
De toekomst van werk is collega-loos. Een moderne maker is het in z’n eentje: baas, conciërge en alles ertussenin. Je hebt niemand anders nodig.
Een zielloze ode aan het Hollandse lenteweer
Terwijl de eindeloze regen van onze Hollandse lente met bakken uit de hemel bleef komen zat ik achter mijn bureau steeds chagrijniger te worden. Altijd hetzelfde met dat kloteweer hier.

🪶 Tijd voor voorzichtigheid


Ik keek de film Air, over de start van het grote succes voor Nike begin jaren ‘80. Heerlijk verhaal, en de energie van die compleet doorgesjeesde Amerikaanse eighties business-cultuur werkt aanstekelijk. Op blote voeten met snelle zonnebrillen en Hawaii-shirts rondscheuren in Porsches, regels breken, zuipen, snuiven, schreeuwen en ondertussen miljoenendeals binnenharken. Het was vast prachtig, maar laten we eerlijk zijn: alleen boomers en Andrew Tate-simps geloven anno vandaag nog in de twijfelachtige ethiek van die ‘move fast and break things’ ideologie. In feite is het vooral een dodelijk vermoeiende en giftige manier van werken gebleken die ons blind maakte voor hoe het kapitalisme onszelf en de aarde volledig aan het leegzuigen was. Zelfs Zuckerberg kwam tot inkeer.

Black Box
Maar niet alleen de mentaliteit is aan het veranderen. We zijn ook op een punt gekomen waar onze technologische vooruitgang dusdanig zelfversnellend is geworden, dat we er de grip op dreigen kwijt te raken. En dat bedoel ik niet allegorisch: we bouwen letterlijk systemen waarvan ook de makers zelf niet snappen hoe ze doen wat ze doen. GPT-4, het AI-model onder de motorkap van ChatGPT, kan dingen die nooit expliciet ingeprogrammeerd zijn. Het is gebouwd met de simpele instructie patronen in gigantische hoeveelheden data te analyseren en die te gebruiken om natuurlijke taal te simuleren. En dat doet het bizar goed. Maar welke patronen het precies ziet en hoe het die interpreteert, is onmogelijk te achterhalen – zoals jij zelf ook niet altijd kan uitleggen of herleiden hoe een nieuwe gedachte ontstaat.

Geboorte van een nieuwe soort
Niet gek dus dat een steeds groter wordende groep experts aan de bel trekt nu de nieuwste systemen tekenen van ‘Theory of Mind’ beginnen te vertonen – de tot voor kort puur menselijke vaardigheid om subtekst en implicatie te begrijpen. AI-modellen ontwikkelen zich op manieren die we niet volledig kunnen controleren of voorzien, en zijn volgens sommige experts daarom niet langer ‘systemen’ die we ‘bouwen’, maar eerder een nieuwe ‘soort’ die we ‘voeden’. Klinkt als goedkope sci-fi, maar feit is dat AI nu al steeds meer dingen kan die niemand op basis van de trainingsdata had kunnen voorspellen. Sterker nog, als de snelheid van ontwikkeling van de afgelopen 12 maanden zich zo voortzet, lijkt de kans dat we géén bovenmenselijk intelligente AI hebben in 2024 vrij klein.

Move slow and prepare things
Wat ik wil zeggen: de tijd van ‘move fast and break things’ is echt voorbij. Cowboyende tech-miljardairs die elkaar proberen te overtoepen, spelen met vuur. Een product als ChatGPT lijkt onschuldig, maar socialmedia-algoritmes bewijzen al jaren dat mensen vrij makkelijk door machines te manipuleren zijn. Daarnaast heeft de COVID-pandemie ons wel laten zien dat er niet eens per se iets met bovenmenselijke intelligentie nodig is om onze maatschappij te ontwrichten. Als we steeds krachtigere AI-modellen blijven trainen en die zomaar de wereld inslingeren zonder eerst heel hard na te denken over veiligheid, regulering en alignment, dan zou ‘break things’ wel eens over onze samenleving as we know it kunnen gaan.

Hoe gek het ook klinkt, de dreiging van een AI-apocalyps is oprecht geen vergezochte stoner-fantasie meer. Zeker niet als we al die nieuwe modellen zomaar loslaten op het internet.

Maar don’t take my word for it: het zijn de slimste mensen in de AI-industrie zelf die hiervoor waarschuwen.


☎️ Het einde van de smartphone?


Alsof dat allemaal niet spannend genoeg is – aan de overkant van de speeltuin ontvouwt zich alweer een andere tech-revolutie. Weliswaar één die ons al veel langer (al bijna 40 jaar!) wordt beloofd, maar nu echt op het punt van uitbreken staat: comfortabele ‘XR’ brillen – extended reality headsets die geschikt zijn om langere tijd te dragen, en een mix van VR en AR gebruiken. Dat wil dus zeggen: je wordt niet volledig afgesloten van de fysieke werkelijkheid, maar kan ook dóór die bril heen kijken.

Worden ze eindelijk comfortabel, krachtig en betaalbaar genoeg? Dan kun je je smartphone binnenkort aan de wilgen hangen.

Over zo’n mogelijke revolutionaire XR bril schreef ik een tijdje terug het volgende:

Het einde van de smartphonebochel, of hoe Gen Alpha de rug zal rechten
Terwijl marketingafdelingen vol vermoeide millennials nog druk bezig zijn Gen Z te temmen, wordt het stokje alweer bijna overgepakt door de volgende generatie.

Al jaren komen er brillen op de markt die deze revolutie beloven. Maar helaas – altijd net te duur, net te zwaar, net te lelijk en net te nerdy. Wat is er nu anders? Apple gaat een eerste poging wagen. Dat is natuurlijk niet zaligmakend, maar Apple heeft wel een aardige track record als het gaat om het introduceren van het eerste écht lekker werkende product binnen vernieuwende segmenten. Ze deden het al met laptops (MacBook), mp3-spelers (iPod), smartphones (iPhone) en smartwatches (Apple Watch).

Vanavond kondigen ze hun bril aan. Ik ben benieuwd.


🎨 Workshops, steeds leuker!


Ze zijn altijd al heerlijk natuurlijk, de workshops die we met Fizzbake geven om creatieve teams op weg te helpen in de wereld van AI, web3, XR en andere nieuwe digitale technologie. Maar soms zit er eentje tussen die preciés zo is als je 'm had bedoeld. Die van vorige week bij Release Rebels was er zo één.

Een heel team dat vier uur lang supergemotiveerd was, ontzettend creatief en enthousiast op de verschillende challenges is gedoken, precies de juiste vragen wist te stellen en samen zelfs tot een heus playbook vol do's & don'ts voor AI binnen hun bureau wisten te komen.

Het was een workshop zoals 'ie moest zijn: informatief, maar vooral activerend.

"I found the workshop really well structured between technical, theoretical and practical information and how we can apply what we learned in real cases. I was impressed with how easily complex concepts were translated in a simple way and especially appreciated that it included the ethics behind the use of AI in creativity."

—MC, Release Rebels

Ook met je team op een goed geïnformeerde en verantwoorde manier aan de slag met AI tools? Onze workshops zijn er specifiek op gericht om creatieve teams te helpen nieuwe technologie in hun bestaande workflows te integreren.

Laat het me weten als je interesse hebt, dan maken we iets moois op maat:


🌞 De stromende rivier


Titel van deze mail is ontleend aan het stuk dat Oliver in de fantastische film Call Me By Your Name voorleest over de Fragmenten van Heraclitus:

"The meaning of the river flowing is not that all things are changing so that we cannot encounter them twice, but that some things stay the same only by changing."

Dat was 'm weer, geniet van de zon.