2 min read

Zeg maar doei tegen je collega's, je hebt helemaal niemand meer nodig

De toekomst van werk is collega-loos. Een moderne maker is het in z'n eentje: baas, conciërge en alles ertussenin. Je hebt niemand anders nodig.
Zeg maar doei tegen je collega's, je hebt helemaal niemand meer nodig

Zeg maar doei tegen je collega's – werken in teams is verleden tijd. De toekomst van werk is collega-loos. Een moderne maker is het in z'n eentje: baas, conciërge en alles ertussenin. Je hebt niemand anders nodig.

Wie een beetje oplet ziet ze als paddestoelen uit de grond schieten: solopreneurs die met behulp van de nieuwste software en AI tools de ene na de andere nieuwe business uit de grond stampen. In een tempo om misselijk van te worden. Sneller dan de best op elkaar ingespeelde teams. En echt niet minder goed.

Hindernisloos

Vaak onderhouden ze een stuk of tien startups tegelijk. In hun uppie. En gelijk hebben ze. Waarom zwoegen om een team van designers, developers, producers en verkopers samen te stellen, als je met een beetje handigheid gewoon alles zelf onder de knop hebt? Alle winst direct je eigen zak in. En nooit meer het dodelijk vermoeiende sociale gedoe dat komt kijken bij werken met anderen.

Ik overdrijf. Maar voor veel mensen met goede ideeën is het écht een uitkomst. In de context van een team, een kantoor en een bedrijf heb je toch vaak te maken met meningen, agenda's, prioriteiten en –spaar me– KPI's. Niet bepaald de beste vrienden van vernieuwende ideeën. Voor de moderne solist zijn die hindernissen tussen idee en executie ineens zo goed als verdwenen. Vooral als het 't bouwen van digitale producten betreft.

Laten we beginnen

Gooi eerst letterlijk het kleinste fragment van een idee in ChatGPT. Daar rolt een solide businessplan uit. Het product zelf bouw je in Python. Zonder kennis van Python natuurlijk, dat doet GPT ook voor je. Een website maak je met Durable in 30 minuten zonder één letter te programmeren. High-end visualisaties fix je in een handomdraai met Midjourney of Adobe Firefly. Film jezelf vervolgens met je iPhone terwijl je het product uitlegt, dan zorgt Runway voor een eigen look & feel. Haal 'm even door Opus en je hebt tien kant en klaar gemonteerde, ondertitelde clipjes voor je socials. Tot slot nog Stripe toevoegen voor soepele internationale betalingen, en klaar ben je. Lanceren maar!

Dat lijkt een oversimplificatie, maar dat is het nauwelijks. Wie vreest dat AI z'n baan vervangt, denkt te klein. De invloed van deze goedkoop en kennisloos te gebruiken creatieve tools gaat veel verder: ze bedreigen het bestaan van bedrijven an sich. De nieuwvonden wendbaarheid en slagkracht van deze eenlingen geeft ze een gigantische voorsprong. De digitale wereld verandert zo van een banen-economie in een projecten-economie, met solerende ideeënkanonnen als nieuwe supersterren.

Bedrijven zijn ouderwets. Want wie goede ideeën heeft, heeft niemand anders nodig.

Of zal de soep niet zo heet worden gegeten?