2 min read

Het einde van de smartphonebochel, of hoe Gen Alpha de rug zal rechten

Terwijl marketingafdelingen vol vermoeide millennials nog druk bezig zijn Gen Z te temmen, wordt het stokje alweer bijna overgepakt door de volgende generatie.
Het einde van de smartphonebochel, of hoe Gen Alpha de rug zal rechten

Terwijl marketingafdelingen vol vermoeide millennials nog druk bezig zijn Gen Z te temmen, wordt het stokje alweer bijna overgepakt door de volgende generatie. Geef het nog een jaartje of twee, drie, dan knallen de eerste pubers uit Generatie Alpha onze levens binnen. Kunnen al die marketingmillennials weer opnieuw beginnen. Met de hulp van kersverse marketing-zoomers, dat dan weer wel.

Ontzettend wetenschappelijk is al die generatiewetenschap natuurlijk niet, maar je hoeft geen groot futuroloog te zijn om te zien hoe de belevingswereld voor pubers op het punt staat volledig te veranderen. De eerste massatoepassingen van generatieve AI gooien alle ideeën over creativiteit en originaliteit overhoop, we kunnen niet alleen voeding maar ook nieuwe botten en organen 3D-printen, steeds-meer-zelf-rijdende auto’s tonen een glimp van een toekomst zonder rijbewijzen, en het zal echt niet langer dan drie jaar meer duren voor het eerste fatsoenlijke near-eye device op de markt komt.

Vooral dat laatste kan mij niet snel genoeg komen. Kunnen we eindelijk die idiote telefoons loslaten. Het zal uiteindelijk Gen Z zijn die als enige generatie hun hele jeugd lang de handen niet vrij had. Millennials kennen nog een tijd zonder, en de volgende generatie zal het volstrekt onbegrijpelijk vinden waarom we het in godsnaam acceptabel vonden de hele dag lang iets vast te moeten houden. Hoe deed je dat dan op de fiets, opa?

Nee, deze nieuwe pubers zullen het hoofd omhoog hebben. Technologie die de blik op de wereld niet ontneemt maar aanvult. Het is te hopen dat het ze zal helpen ook figuurlijk de rug te rechten en de controle over het internet terug te claimen. Die hebben wij millennials toch wel erg gemakkelijk verkwanseld – verblind door glittergifjes en gevangen in dopaminevalletjes alles weggegeven aan big tech. Bezit van onze data, controle over onze privacy, alles weg. En daarmee de open en egalitaire filosofie van het internet. Het internet zoals het ooit bedoeld was.

Ik hoop dat de nieuwe generatie zich niet opnieuw een loer laat draaien en intuïtief begrijpt dat het recht op eigendom niet alleen voor fysieke objecten hoeft te gelden. Hoe meer ons leven zich digitaal gaat afspelen, hoe belangrijker het zal zijn dat er een waterdichte manier is om het eigendomsrecht van digitale middelen vast te leggen en te reguleren. In wereldwijde consensus. Zonder daarvoor op centrale commerciële autoriteiten te moeten leunen.

Web3 is een goed begin. Generatie Alpha zal geen accounts meer hebben. Zij zullen hun data zélf beheren, in plaats van die kritiekloos te stallen in ontelbare databases van grote datagraaiers. Het is afwachten hoe lang Google, Apple en Meta ons nog weten te hypnotiseren. Maar het moet toch lukken hun aan de trance te ontsnappen als ons zicht op de wereld letterlijk terugkeert? Hun destructieve verdienmodel wankelt, en onze aanstaande pubers zullen de genadeklap geven.