2 min read

Gisteren werd Donald Trump gearresteerd. Of toch niet?

Gisteren werd Donald Trump gearresteerd. Midden op straat, door een groep zwaarbewapende agenten. Of toch niet?
Gisteren werd Donald Trump gearresteerd. Of toch niet?
Foto's van de arrestatie van Donald Trump, door Eliot Higgins

Gisteren werd Donald Trump gearresteerd. Midden op straat, door een groep zwaarbewapende agenten. Of toch niet?

De foto’s laten duidelijk een worstelende Trump zien die zich verzet tegen zijn arrestatie. Maar, de foto’s zijn niet echt. Ze zijn gemaakt met de nieuwste versie van Midjourney – één van de meest geavanceerde AI-toepassingen van het moment. De foto’s zijn zó realistisch, dat eigenlijk vrijwel iedereen zonder ervaring met Midjourney er in trapt. Op z’n minst heel even.

Zoals met elke nieuwe technologie die voor het eerst een keer verkeerd gebruikt wordt is de reactie weer voorspelbaar: direct verbieden, alle AI-startups stilleggen, onmiddellijk zeer streng reguleren, aan alle generatieve content verplichte watermerken toevoegen…

Het zijn de herkenbare stuiptrekkingen van de groep die altijd bang is voor verandering. Dezelfde mensen die toen het vuur werd uitgevonden waarschijnlijk nog zouden hebben geroepen dat het verboden moest worden. Maar die mensen heb je ook nodig. Je moet alleen niet naar ze luisteren. Althans, niet te veel. We moeten hun zorgen begrijpen, maar niet in hun oplossingen meegaan.

Die oplossingen komen sowieso veel te laat. Als je kijkt naar hoe lang we al alles maar geloven dat ons op het internet wordt voorgeschoteld, dan is het echte probleem misschien niet dat ineens nu ‘iedereen zomaar geloofwaardige content kan maken’. Het echte probleem lijkt eerder dat er geen goede manier is om de bron van content onafhankelijk te verifiëren.

Maar ook dat is niet waar. Die manier is er wél. Het is precies de reden dat al die nerd-vrienden van je al jaren zo over blockchain doorzeveren. Het is namelijk dé oplossing voor dit probleem, dé remedie tegen fake news: een openbare, traceerbare en onafhankelijk verifieerbare bron van content en data.

Eigenlijk is het toch absurd dat op dit moment elke fotograaf zijn foto’s maar klakkeloos e-mailt naar een redacteur, en dan ‘fingers crossed’ hoopt dat iedereen onthoudt van wie de foto kwam terwijl ze hem naar hartelust bewerken, kopiëren en herpubliceren. Eigenlijk is het absurd dat niet elke nieuwe publicatie van die foto met een ingebouwde en onvervalsbare bronvermelding komt. Dat we dat nu soms maar houtje-touwtje doen met lelijke watermerken. Het internet van de middeleeuwen.

De meest elegante oplossing ligt ontzettend voor de hand: publiceer content als NFT op een blockchain, en je hebt nooit meer vragen over de bron of authenticiteit van die content. Het maakt redacteurs, fotografen en publishers onmiddellijk geloofwaardiger, én verantwoordelijk als het een keer mis gaat. En het geeft de content-consument een makkelijke manier om te zien of de bron van content, de echte bron is.

Ik daag daarom graag alle nieuwsmedia uit: maak van je redacteurs en fotografen onafhankelijk verifieerbare publishers, en zorg voor een toekomst zonder nepnieuws. Het is echt niet moeilijk, dit stukje tekst publiceerde ik namelijk ook al als NFT.